2012-12-20 09:00:43• hírek • Kocsis Zoltán

Idén négy kiskorú vesztette életét Szatmár megye közútjain!

Megelőző-tájékoztató kampányt indít elsősorban a kiskorúak számára a Szatmár Megyei Rendőrség, amelynek célja a közlekedési balesetek számának csökkentése.

Szatmár megyében idén nem kevesebb, mint négy kiskorú vesztette életét különböző közlekedési balesetekben, derül ki a rideg statisztikákból. További 32 kiskorú szenvedett súlyos, 38 pedig kevésbé súlyos sérüléseket szerzett közlekedési balesetek következtében.

Összesen 53 olyan baleset történt idén, amelyben kiskorú is érintett volt. A leggyakoribb kiváltó ok a szabálytalan helyen és módon történő átkelés az úttesten valamint, hogy az autósok elmulasztanak elsőbbséget adni a gyalogosoknak. Éppen ezért a Szatmár Megyei Rendőrség elindította a „Válaszd az életet! Tartsd be a közlekedési szabályokat a biztonságos vakáció érdekében" elnevezésű megelőző-tájékoztató kampányt, amelyben elsősorban a kiskorúakat igyekeznek megszólítani.

A szakemberek egy sor javaslattal, tanáccsal szolgálnak a gyerekek, kiskorúak számára. Felhívják a gyerekek figyelmét, hogy ne játszanak közutakon vagy azok közelében, hanem az erre a célra kialakított játszótereken; ne korcsolyázzanak és ne szánkózzanak az úttesten. Lehetőleg járdán közlekedjenek, vagy ha nincs lámpa, akkor a közúti forgalommal szemben, az úttest bal oldalán, hogy mindig láthassák a feléjük közeledő járműveket. Sötétben ködben, rossz látási viszonyok közepette viseljenek élénk, világos színű öltözéket, mert azt könnyeben észreveszi az autós. Ne ácsorogjanak az út menti szegélyköveken, útpadkákon, mert könnyedén elveszíthetik egyensúlyukat.

Csak gyalogosátjárón keljenek át az úttesten, rossz látási viszonyok közepette pedig a szokásosnál is figyelmesebben. Ne szaladjanak a gyalogos átjárón, mindig nézzenek körül, és várják meg, hogy az autó megálljon, mielőtt lelépnek a járdáról. A biztonság kedvéért akkor is nézzenek körül, amikor a közlekedési lámpa zöldre vált. Amennyiben nincs se lámpa, se gyalogosátjáró, akkor kizárólag az utcák sarkánál keljenek át az útesten - ám fokozottan figyeljenek, mivel a jelzett helyekkel ellentétben itt nem nekik, hanem az autóknak van elsőbbsége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: